Raviveikkaus

Hevosurheilu on takuulla yksi suosituimmista vedonlyöntikohteista Suomessa. Laji on hyvin kilpailuhenkinen, joten veikkaaminen raviurheilun parissa on varsin kiinnostavaa. Veikkaaminen on kuitenkin oma taitolajinsa, jonka voi oppia ainoastaan kokemuksen kautta. Kokeneetkin veikkaajat tietävät, että urheilu on aina erittäin sattumanvaraista, eikä tuloksia voi koskaan arvata varmuudella. Tässä artikkelissa tutustutaan hieman paremmin raviveikkaukseen ja sen ominaispiirteisiin.

Raviurheilu ja –veikkaus Suomessa

Suomessa raviveikkaus on hyvin suosittua ja laji on itse asiassa toiseksi seuratuin jääkiekon jälkeen. Vaikka hevosurheilu ei pääse otsikoihin samalla tapaa kuin jääkiekko, ei lajia pidä vähätellä. Kilpailuilla on vuositasolla melkein miljoona katsojaa, mikä on lähes 1/5 koko Suomen väestöstä. Tämän lisäksi raviurheilua seurataan myös netissä ja televisiolähetyksen välityksellä. Lajin harrastajia ja aktiivisia seuraajia löytyy yli 200 000. Suomi on kaiken lisäksi yksi maailman korkeatasoisimmista raviurheilun maista. Ei siis ole yllättävää, että myös raviveikkaus on erittäin suosittua. Kun tietää hevosurheilun perusteet ja on tutustunut kilpahevosiin, on jo melko hyvät lähtökohdat veikkaamista varten.

Ravikilpailuja seurataan yli 40 eri raviradalla, jotka sijaitsevat ympäri Suomea. Normaalisti kilpailuja on jopa yli 500 yhden vuoden aikana. Raviveikkauksesta kiinnostuneelle löytyy siis Suomessa paljon seurattavaa ja löytyy monia aktiivisia veikkaajia, jotka ovat ammattilaisia raviurheilun analysoimisessa.

Veikkaus on kaikille suomalaisille tuttu rahapeliyritys, joka on Suomessa suurin raviveikkauksen järjestäjä. Nykyään on kuitenkin olemassa myös monia muita vedonlyöntisivustoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden veikkaamiseen myös Suomen raveissa. Lisäksi Suomen parhaimmat ravihevoset kisaavat myös kansainvälisissä kisoissa, joita kaikkein innokkaimmat hevosurheilusta kiinnostuneet seuraavat joka vuosi.

Suomessa on yli 1000 Toto-pelipistettä, joiden kautta veikataan edelleen paljon. Digitalisoitumisen myötä on kuitenkin suositumpaa, että veikataan netissä joko Veikkauksen sivustolla tai muulla vedonlyöntisivustolla.

Veikkaaminen on omalla tahollaan myös hyvä tapa tukea Suomen hevosurheilua. Osa rahoista menee tietenkin voitoiksi, mutta osa maksetaan myös verona, hevosurheilijoiden palkintoina sekä hevosien huoltamiseen. Veikkauksessa hävityt rahat menevät siis hyvään tarkoitukseen.

Raviveikkauksen perusteet

Raviveikkausta kutsutaan myös nimellä totopeli ja siitä on olemassa erilaisia pelimuotoja. Kaikille pelimuodoille yhteistä on kuitenkin se, että peleissä pyritään ennustamaan, mille sijalle hevoset sijoittuvat ravikisassa. Kyse on siis pitkälti siitä, miten hyvässä kunnossa hevoset ovat ja myös miten taitava hevosen kuljettaja on. Tämä vedonlyöntikohde eroaa siis huomattavasti esimerkiksi jalkapallosta, jossa analysoidaan joukkueiden voimasuhteita ja voittomahdollisuuksia.

Se, miten paljon raviveikkauksessa voi voittaa, riippuu siitä, miten veikkauksen vedonlyöntikertoimet ovat muodostuneet. Mitä tiukempi kisa on tulossa, sitä korkeammat ovat kertoimet ja sitä enemmän veikkauksessa pystyy voittamaan. Itse voitto muodostuu pelinvaihdon jakosumman sekä pelaajan panoksen mukaan. Jos siis veikkaa erittäin katsotuissa raveissa, ovat voitotkin luonnollisesti korkeammat. Taho, joka järjestää ravit, ottaa pelinvaihdosta osan ja osa menee taas raviveikkauksen voittajille.

Erilaisia raviveikkauksen pelimuotoja

Kuten tuli mainittua, raviveikkauksesta on olemassa erilaisia pelimuotoja, joissa on kaikissa omia erikoispiirteitään. Jokaisella vedonlyöntisivustolla on omat säännöt ja rajoitukset veikkauspeleissä, joihin on aina hyvä tutustua ensin.

Pariveto on hyvin yleinen raviveikkauksen muoto erityisesti ulkomaisilla vedonlyöntisivustoilla. Tavoitteena on veikata, kumpi valituista kahdesta hevosesta tulee olemaan ensin maalissa. Hevosen ei siis tarvitse voittaa, vaan riittää, että se pääsee maaliin ennen toista hevosta. Yleensä parivedossa veikataan hyvin tasavertaisesta hevosparista, jolloin voitto saattaa riippua vain pienestä yksityiskohdasta.

Toinen suosittu raviveikkauksen pelimuoto on voittajaveto, joka on yleinen veikkauspeli myös muissa urheilulajeissa. Pelimuodon nimenkin perusteella voi pystyä päättelemään, että tavoitteena on arvata, mikä hevonen tulee maaliin ensimmäisenä. Monesti veikataan ennakkosuosikkeja, jotka ovat voittaneet kisoja edellisissä raveissa. Ei kannata kuitenkaan luottaa siihen, että hevonen tulee voittamaan tälläkin kertaa.

Voittajan sijaan voi halutessaan veikata myös kolmen parhaan joukkoon sijoittuvaa hevosta. Tämä pelimuoto on siis hieman helpompi. Monesti hevosten joukosta pystyy tunnistamaan ne, joilla on parhaat mahdollisuudet kolmen parhaan joukkoon pääsemiseksi. Toisaalta kaksarissa voi veikata myös kahta hevosta yhden sijaan, jolloin oletuksena on, että nämä hevoset pääsevät kahden parhaan joukkoon. Monilla vedonlyöntisivustoilla on mahdollista myös veikata kolmea parasta hevosta kerrallaan.

Hevosurheilun monivedossa veikataan kahden, neljän, kuuden tai jopa seitsemän erillisen ravikilpailun voittajia. Veikkaaja voi siis itse päättä, miten paljon haastetta hän haluaa.

Vedonlyöntikertoimet ja palautusprosentit eri pelimuodoissa

Vedonlyöntikertoimet riippuvat monissa pelimuodoissa ravikisojen todennäköisyyksistä ja myös kisojen suosiosta. Toisaalta esimerkiksi parivedossa on aina kiinteät kertoimet, jotka voi tarkistaa erikseen vedonlyöntisivustolta. Muissa vedoissa kertoimet vaihtelevat, joten ne on aina tarkistettava erikseen. Vaikka kerroin olisikin korkea, on parempi pelata turvallisesti pienemmällä panoksella, sillä on todennäköistä, että vedonlyönnissä hävitään rahaa.

Palautusprosentteihin on myös syytä tutustua, sillä esimerkiksi parivedossa, voittajavedossa sekä sijavedossa on hyvät mahdollisuudet saada pelatut rahat myöhemmin takaisin. Näitä pelimuotoja suositellaan tämän takia myös aloittelijoille. Aloittelijan on myös suositeltavaa pelata ensin ilmaiseksi bonuksilla ja aloittaa pienillä panoksilla.

Suosituimpia Suomen ravikisoja

Millaisissa ravikisoissa vedonlyönti on siis yleisintä? Monesti hevosurheilusta kiinnostuneet veikkaavat sellaisissa kisoissa, joilla on myös eniten katsojia. Esimerkiksi Kuninkuusravit on ehdottomasti yksi suosituimmista Suomen ravikisoista, jota kerääntyy vuosittain katsomaan yli 50 000 ihmistä. Kisassa ovat mukana kaikki Suomen parhaimmat ravihevoset, joten monesti kilpailu on erittäin tiukka. Kuninkuusravit järjestetään joka vuosi eri raviradalla, eli jos raveja haluaa seurata paikan päältä, on vuoden kilpailupaikka tarkistettava joka vuosi erikseen.

Raviveikkaus vaati tietoa ja taitoa

Jos raviveikkauksessa haluaa onnistua, aiheesta pitää olla myös tarpeeksi tietoa. Se, että tietää, millaisia ominaisuuksia erilaisilla hevosilla on, on jo hyvä alku. Raviurheilussa käytettävät hevosrodut on jalostettu juuri hevosurheilua varten. Suosituimpia rotuja ovat esimerkiksi lämminveriset ravihevoset sekä Pohjoismaiset hevosrodut. Suomenhevoset ovat kylmäverisistä myös suosittu kilpailurotu. Raviurheilussa hevoset ja pienemmät ponit kilpailevat eri sarjoissa. Poniroduista suosituimpia ovat esimerkiksi shetlanninponit.

Hevosrotujen lisäksi on myös tiedettävä, miten kokenut ravihevonen on kyseessä, ja miten hyvässä kunnossa hevonen on. Toisaalta nuoremmilla hevosilla on enemmän puhtia raviin ja vanhat hevoset siirretään ravikisoista varsin nopeasti “eläkkeelle”.

Raviveikkaajat tutustuvat monesti hevosen aikaisempaan menestykseen sekä vuosien varrella että lähiaikoina. Jos veikkaa vaikkapa Kuninkuusraveissa, on otettava huomioon, että mukana on myös monia muita kovatasoisia ravihevosia. Yleensä on parempi luottaa tilastoiden tietoihin kuin tunteeseen. Veikkaaminen on pitkälti numeroiden seuraamista ja analysointia.

Häviäminen on todennäköisempää kuin voittaminen

Vaikka monelle veikkaajalla voitto on varmasti mielessä, on tilastollisesti todennäköisempää, että vedonlyönnissä häviää. Toki tiedolla ja taidolla voittomahdollisuuksiaan pystyy parantamaan, mutta kokeneille urheiluveikkaajillekin on selvää, ettei satunnaistekijöihin pysty mitenkään vaikuttamaan. Kaikilla ravihevosilla on välillä huonoja kausia ja päiviä, jolloin muuten taitava hevonen saattaa välillä menestyä kisoissa huonosti.

Tämän takia on tärkeää tunnistaa, miten paljon itsellä on varaa käyttää raviveikkaukseen. Vastuullinen vedonlyönti on nimittäin kaiken A ja O. Veikkaamista varten voi luoda jopa oman pelibudjetin, jolloin ei tule liian herkästi pelattua yli omien rajojensa. Raviveikkaus voi silti tuoda iloa omaan hevosharrastukseen.