Moniveto

Monivedossa veikataan nimensäkin mukaisesti useamman eri ottelun tulosta. Moniveto on suosittua varsinkin joukkuelajien parissa, sillä lajeissa käydään useampia otteluita putkeen sarjatasolla. Tämän takia monivetoa harrastetaan usein juuri jalkapallon parissa. Veikkauksia ei kuitenkaan voi tehdä aivan sokkona varsinkaan silloin, kun veikkaa useampaa ottelua kerrallaan. Mitä on syytä ottaa huomioon, jos harrastaa monivetoa jalkapallon parissa?

Monivedon perusteet

Ensin on tietysti opittava monivedon perusteet, sillä muuten tulee turhaan tehtyä typeriä virheitä. Monivedossa siis lyödään vetoa useammassa urheiluottelussa kerrallaan. Kyseessä on siis tulosveto, mutta yhden ottelun sijaan mukana on useampi. Normaalisti veikataan 2-3 ottelua, sillä liian muuten veikkaamisesta tulee kovin haastavaa. Toki todelliset urheilukonkarit saattavat veikata jopa 4-6 ottelua kerrallaan ja tällöin puhutaan Super Monivedosta.

Veikkaaja laittaa siis pelikuponkiinsa tuloksia, joihin hän arvelee tiettyjen urheiluotteluiden päättyvän. Esimerkiksi jalkapallossa on hyvin tyypillistä veikata 0-1,0-0 ja 0-2 tuloksia, sillä on melko epätodennäköistä, että ammattitasolla tehtäisiin yli 2 maalia ottelun aikana. Toki, jos joukkueet ovat jo valmiiksi taitotasoltaan eri tasolla, on todennäköisempää, että vahvempi joukkue tekee enemmän maaleja. Toisaalta hyvä maalivahti voi pelastaa huonommankin joukkueen murskavoitolta.

Kuten tulosvedossakin, niin monivedossa keskitytään juuri varsinaisena peliaikana tapahtuvaan. Jos peliaika siis ylittyy, ei sen jälkeen tehtyjä maaleja enää lasketa mukaan tulokseen. Varsinkin tiukoissa otteluissa, joita käydään esimerkiksi MM-kisojen loppumetreillä, on tyypillistä, että tulos on tasapelissä, kun varsinainen peliaika loppuu.

Jos veikattu ottelu peruutetaan, saa veikkaaja normaalisti panoksensa takaisin.

Miten ja missä monivetoa pelataan?

Monivetoa voi pelata esimerkiksi Veikkauksen pelikupongilla tai sitten vedonlyöntisivustoilla. Nykyään vedonlyöntiin erikoistuvat sivustot tarjoavat eri urheiluliigoja varsinkin jalkapallossa hyvin laajalti. Mukana ovat esimerkiksi Valioliiga, MM-ottelut sekä Euroopan jalkapalloliigat. Suomalaiselta vedonlyöntisivustolta saattaa löytää myös Suomen korkeimman jalkapalloliigan, jossa pelaavat esimerkiksi HJK ja Ilves.

Veikkaus on hyvin laadukas ja tunnettu rahapeliyritys, mutta netistä löytyvien sivustojen luotettavuudesta ei aina voi olla täysin varma. Tämän takia on aina hyvä lukea hieman sivuston taustoista ja tarkistaa, että esimerkiksi pelilisenssit ja SLL-sertifikaatit ovat kohdallaan. Näin voi tuntea olonsa turvalliseksi, eikä tarvitse huolehtia, että peliin pelatut rahat häviäisivät johonkin. Esimerkiksi Nordbet on tunnettu ja luotettava vedonlyöntisivusto ja kyseessä on myös pohjoismainen rahapeliyritys.

Vedonlyöntikertoimet monivedossa

Kun puhutaan vedonlyönnistä, ei tietenkään pidä unohtaa moniveto kertoimia. Kertoimet ovat tietenkin suuremmat, sillä todennäköisyys veikata oikein on hyvin pieni. On tavallista, että monivedossa hävitään rahaa.

Kertoimille on olemassa tietty laskutoimitus, mutta tietysti jokainen vedonlyöntisivusto päättää kertoimet itse. Kun palautusprosentti on esimerkiksi 80%, pelivaihto on 100 000€ ja veikkaajan panos on 100€, niin kertoimeksi tulee; 0,80×100000/100=800. Kaikki riippuu siis siitä, miten paljon ottelu tulee tuottamaan eli miten katsottu se tulee olemaan.

Jalkapallon moniveto

Jalkapallon monivedossa veikataan yleensä useampaa saman sarjan ottelua kerrallaan. Tällöin veikkaajalla saattaa olla aavistus siitä, että tietty joukkue tulee todennäköisesti menestymään turnauksessa. Jalkapallo on kuitenkin melko odottamaton laji ja joukkueiden menestykseen vaikuttaa moni asia. Siihen vaikuttavat monet seikat, kuten joukkuekokoonpano, valmennus sekä vastustajien taitotaso. Heikompikin joukkue voi voittaa tavallisesti kovan joukkueen, mikäli vastustajan paras pelaaja on loukkaantunut.

Tietenkin on hyvä idea tutustua veikattavan ottelun joukkueiden aikaisempaan menestykseen ja taustoihin. Jalkapallon monivedossa pitää ottaa huomioon se, miten joukkue on yleisellä tasolla menestynyt. Ei siis ole hyvä idea nojata vain pariin otteluun, sillä ne eivät kerro koko totuutta.

Parhaillakin joukkueilla on huonompia kausia, eikä urheilu ole melkein koskaan ainaista voittokulkua. Toki joissakin joukkueissa pelaa taitureita, jotka nostavat koko joukkueen taitotasoa. Esimerkiksi Lionel Messi on pelastanut aika monta Argentiinan ottelua hienoilla laukauksillaan. Argentiina voittikin Copa America 2021 -turnauksen osittain Messin ansiosta. Kun joukkueessa pelaa tällainen huipputähti, voivat todennäköisyydetkin kääntyä päinvastoin.

Osa monivetoa harrastavista tutustuu myös joukkueen keskimääräiseen maalimäärään. Joskus varsinkin ammattimaiset jalkapallojoukkueet pelaavat paljon puolustuksellaan. Kun puolustus ja maalivahti ovat hyviä, ei pallo kovin herkästi osu omaan verkkoon. Silloin riittää, että pallon saa vähintään kerran osumaan vastustajan maaliin. Toiset joukkueet taas ovat selvästi hyökkäyspainotteisia ja pyrkivät pitämään pallon koko ajan omalla kentänpuoliskolla. On totta, että mitä enemmän pallo on joukkueen käsissä, sitä todennäköisemmin syntyy maaleja. Jos siis haluaa syventyä aiheeseen oikein kunnolla, voi jopa analysoida, kenen hallussa pallo on eniten. Tämä pitää suhteuttaa myös maalintekotaitoon. Taitava maalintekijä iskee pallon maaliin huomattavasti todennäköisemmin ihan muutamalla yrittämällä.

Koska monivedossa ottelun tulos on keskipisteenä, voi olla hyvä idea miettiä myös, miten joukkueiden pelistrategiat sekä heikkoudet ja vahvuudet tulevat pelaamaan yhteen. Jos molempien joukkueiden puolustus on heikkoa, mutta hyökkäys kovatasoista, voi ottelusta tulla melko mielenkiintoinen.

Mitä useampi ottelu, sitä hankalampaa veikkaaminen on

Moniveto on huomattavasti hankalampaa kuin tulosveto, sillä vetoa lyödään useammassa ottelussa kerrallaan. Jos tietyn joukkueen tilanne siis muuttuukin äkkiä esimerkiksi loukkaantumisen seurauksena, ei veikkausta enää voi muuttaa. Pelaajia heitetään pelikieltoon myös punaisella kortilla, joita varsinkin tiukoissa jalkapallo-otteluissa tulee vähän väliä vastaan. Tämän takia on viisaampaa veikata erilaisten joukkueiden otteluita saman joukkueen sijasta. Vaikka kyseinen joukkue olisikin menestynyt aikaisemmin, ei voi koskaan tietää, mitä tulee tapahtumaan seuraavaksi.

Pysy perillä jalkapallotoiminnassa

Jos et jalkapallon ystävänä ole perillä, millaisia jalkapallotapahtumia tällä hetkellä kannattaisi seurata, niin tässä on pieni yleiskatsaus. Kun on perillä jalkapallomaailmassa tapahtuvasta, on helpompi löytää otteluita, joissa veikata. Lähes kaikki seurasivat jalkapallon EM-kisoja kesällä 2021, mutta pienemmissäkin liigoissa tapahtuu koko ajan. Esimerkiksi Valioliigassa käydään lähes koko ajan jännittäviä otteluita. Monet maajoukkueiden pelaajatkin käyvät harjoittelemassa pelaamista Liverpoolin ja Machester Cityn riveissä. Monivetoa harrastavat tykkäävätkin vedonlyönnistä nimenomaan Englannin Valioliigassa, sillä liigan ottelut ovat jännittäviä. Toki muutama joukkue on sen verran hyvä, että he pääsevät lähes aina liigan huipulle.

Tällä hetkellä käydään otteluita myös eri maajoukkueiden tasolla. Vuonna 2021 ei ole kuitenkaan tulossa isompia jalkapallotapahtumia, mutta voi olla silti kiinnostavaa seurata, miten joukkueet kehittyvät vuoden varrella. Joukkueisiin tulee koko ajan uusia pelaajia ja Suomenkin rivien pelaajat ovat vaihtuneet nuoriin taitajiin.

Suomen Veikkausliigan kausi on valitettavasti tältä osilta ohi ja joudutaan odottamaan seuraavaa vuotta. Nyt voikin katsoa taaksepäin edellistä ottelukautta ja pohtia, mitä tulevaisuus voi tuoda tullessaan. Sama pätee myös EM- ja MM-kisoihin, sillä lähes joka vuonna korkeille sijoille pääsee yllättäjiä. Varsinkin Islannin menestys vuonna 2016 oli erittäin yllättävää. Vaikka joukkue siis edellisinä vuosina ei olisi menestynyt, ei se tarkoita, etteikö joukkue menestyisi nyt.

Kun tietää, mitä jalkapallossa tapahtuu juuri tällä hetkellä, on helpompi ennustaa, mitä tulee tapahtumaan tulevaisuudessa. Tähän ei edes tarvitse mitään poppakonsteja, vaan riittää, että analysoi joukkueiden menestystä ja tämänhetkistä tilannetta.

Yhteenveto

Jalkapallon moniveto on siis erittäin suosittu vedonlyönnin muoto. Jos on perillä jalkapallotoiminnassa ja tietää, miten ottelutuloksia analysoidaan, osaa tehdä viisaampia valintoja veikkauksessakin. On kuitenkin aina tärkeää muistaa lyödä vetoa turvallisesti ja vastuullisesti.