Huuhkajien huikea matka EURO2020-kisoihin – osoitus tiimityöstä ja suomalaisesta sisusta

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat on toiminut vuonna 1907 perustetun Suomen Palloliiton alaisuudessa pitkään. FIFA:an Suomi liittyi 1908 ja ensimmäiset suuret kansainväliset kisat maamme kävi vuonna 1938. Lysti maailmanmestaruuskisoissa tyssäsi kuitenkin jo karsintavaiheeseen eikä vuoden 1968 Euroopan mestaruuskisoissa menestys ollut parempaa. Suomi ei ole jalkapallossa vielä kertaakaan selvittänyt tietään varsinaisiin MM-otteluihin, ja monen vuoden ajan kansa on keskittynyt jääkiekkoon ja koripalloon jalkapallon sijaan.

Historian kirjat kirjoitettiin vihdoin uusiksi vuoden 2019 Euroopan mestaruuskarsinnoissa. Sitkeä Suomen joukkue puski itsensä kotkalainen Teemu Pukki etunenässä läpi tiukasta seulasta ja selvitti tiensä EURO2020-otteluihin. Suomen FIFA-ranking on nousujohteessa ja suomalaisten tv-vastaanottimissa voidaan seurata yhä kasvavissa määrin kotimaan viherkenttien tapahtumia. Jalkapallo kiinnostaa kansaa enemmän kuin koskaan ennen.

Yhden miehen show´sta tasavertaiseksi tiimiksi

Ammatikseen jalkapalloa pelaavia suomalaisia on vähän, ja heidät on tavallisesti palkattu ulkomaalaisten klubien riveihin. Esimerkiksi kaikkien aikojen parhaana suomalaisjalkapalloilijana pidetty Jari Litmanen pelasi aktiiviuransa aikana Ruotsissa, Saksassa, Espanjassa, Englannissa ja Alankomaissa. Ajaxin riveissä mies pokkasi Mestarien liiga -kultaa vuonna 1995.

Suomen maajoukkueessa Litmanen on pelannut kuusissa EM- ja viisissä MM-karsinnoissa. Joka kisavuosi vedonlyönti Suomen ja muiden otteluihin osallistuvien maiden menestyksestä käy vilkkaana. Panos on mahdollista asettaa muun muassa ottelun voittajalle, tarkalle tulokselle, maalimäärälle sekä erilaisille yli/alle-, tasoitus- ja muille erikoisvedoille. Myös lohkovoittajia ja maalikuninkaita yritetään kuumeisesti ennustaa ennen turnauksen päättymistä. Kertoimet vaihtelevat kohteiden toteutumistodennäköisyyksien mukaan ja kertovat omaa kieltään siitä mitä tai ketä kulloinkin pidetään voittajasuosikkina.

”Kuninkaana” tunnetun Litmasen viimeinen EM-karsinta käytiin vuonna 2012 San Marinoa vastaan. Vaikka mies viimeisteli ottelussa komean rangaistusmaalipotkun, eivät Huuhkajien rahkeet vielä riittäneet karsintavaihetta pidemmälle. Suunnanmuutokseen tarvittiin valmentajan vaihto Markku Kanervaan ja uudistunut joukkue.

Yleisön ja median keskuudessa toiset pelaajat, kuten toppari Paulus Arajuuri, ovat muita tunnetuimpia, mutta kentällä miesten julkisuudella ei enää ole merkitystä. Vastuu omasta tekemisestä ja täydellisyyden tavoittelu menevät seuraajamäärien yli.

Vahva runko rakentuu erilaisista yksilöistä

Suurten tähtien sijaan historiallinen Suomen joukkue rakentuu toisiaan täydentävistä pelaajista. Huuhkajien peli on menneitä vuosia taktisempaa ja tavoitteellisempaa. Joukkueeseen valitaan pelaajia, joiden vahvuudet ja heikkoudet tasapainottavat koko tiimiä. EURO2020-turnauksessa kapteenina pelaava Tim Sparv on erinomainen esimerkki Huuhkajien uudesta – ja todistetusti toimivasta – taktiikasta.

Sparv käyttää kentällä johtajuuttaan ja pelin ohjaamistaitojaan maalien laukomisen sijaan. Miehen omat pistetilastot saattavat olla matalat, mutta Huuhkajat ottivat EM-karsintavaiheessa itselleen neljä komeaa, perättäistä voittoa. Kanerva ja muu valmennusjohto valitsee arvokisoissa pelaavat jalkapalloilijat tarkasti. Loukkaantumiset ja pelaajavaihdokset aiheuttavat kisajoukkueelle aina ylimääräistä huolta, mutta selvä kokonaiskuva auttaa rakentamaan rungon uudestaan.

Maajoukkuepelaaminen on haastavaa, ja pelin tunnetila voi muuttua nopeastikin. Tyyneys vaatii kärsivällisyyttä, mutta johtaa todennäköisemmin parempiin ratkaisuihin kuin suutuspäissään tehdyt liikkeet. Sisu ei kentillä tarkoita kovaa pallosta taistelua vaan pitkäjänteistä työtä mahdollista vastoinkäymisistä huolimatta.

Huuhkajiin haetaan oikein sijoittuvia pelaajia, jota antavat peliä edistäviä syöttöjä vastapuolen linjan läpi. Oma roolinsa on Suomen pistetilastoa puolustavilla maalivahdeilla. Työtä tehdään ruohonjuuritasolla joka ikistä yksityiskohtaa vaalien. Suomen päämaalivahti Lukas Hradecky on itsekriittinen huippuammattilainen, joka pyrkii ylittämään itsensä ottelu toisensa jälkeen.

Myös keskustan on oltava tiivis, jotta vastustaja saadaan ajettua kentän laidalle. Näin korkeita palloja tulee enemmän, ja juuri niissä pitkä Arajuuri on parhaimmillaan. Kun Suomi puhaltaa yhteen hiileen, se pystyy viemään vastustajaa haluamaansa paikkaan ja taituroimaan itselleen kullan arvoisia maalintekopaikkoja.