Suomen jalkapalloliigan käänteitä

[ivcs]
Type: article
Parent page: Liiga-osio
[/ivcs]

Legendaarinen Mestareiden liiga on aivan oma maailmansa, mutta mitä tapahtuu kotimaisessa jalkapalloliigassa? Kerromme tässä artikkelissa maamme jalkapalloliigan käänteistä.

Maamme korkein sarjataso

Miesten jalkapallon korkein sarjataso maassamme on Veikkausliiga, jonka pelaaminen alotettiin kaudella 1990. Tällöin Veikkausliiga tuli korvaamaan Mestaruussarjan. Helsingin Jalkapalloklubi on menestynyt Veikkausliigassa parhaiten ja se onkin voittanut liigan kaikkiaan 13 kertaa. Tämän lisäksi sillä on plakkarissaan huikeat 29 Suomen mestaruutta.

Veikkausliigan toimitusjohtajana toimii Timo Marjamaa ja liigan motto on: ”Tunnusta väriä”. Kaikkiaan liigassa pelaa 12 joukkuetta ja sen hallitseva mestari on HJK. Veikkausliigan pelejä voi katsoa Ruutu+-, Nelonen- ja Jim-kanavilta.

Liigan hallinnollisesta puolesta huolehtii Jalkapalloliiga ry. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Lasse Lehtinen ja sen hallitukseen kuuluu jokaisen liigaseuran jäsen. Timo Marjamaa toimii toimitusjohtajana, minkä lisäksi liigan henkilöstöstä löytyy niin yhteyspäällikkö kuin markkinointijohtajakin. Toimisto löytyy Sonera Stadiumilta, Helsingistä.

Miten liigatoiminta sai alkunsa Suomessa?

Ensimmäistä kertaa Suomessa pelattiin jalkapalloa SM-tasolla 1908 ja 1930 alkaen Suomessa alettiin pelata mestaruudesta sarjamuotoisesti. Myöhemmin, vuonna 1990, SM-sarja korvattiin liigalla ja ensimmäisenä kautenaan tästä liigasta käytettiin nimitystä Futisliiga. Avauskierrosta päästiin seuraamaan 29.4.1990. Veikkausliiga nimeä liiga alkoi kantaa vuonna 1992. Joukkueita liigaan on kuulunut 10-14 kappaletta.

Liigan maalikuninkaita

Juuri pelaajat ovat jalkapallon suola ja aivan erityisessä asemassa ovat maalikuninkaat. Veikkausliigan maalikuninkaana ovat menestyneet muun muassa Ilveksen Marek Czakon, Hakan Kimmo Tarkkio, Jazzin Luiz Antonio, Jazzin Antti Sumiala, TPV:n Dionisio, Hakan Valeri Popovits, Jazzin Luiz Antonio sekä HJK:n Rafael.

Kimmo Tarkkio on hyvä esimerkki Veikkausliigan maalikuninkaasta, joka pelasi itsensä suomalaisten jalkapallofanien sydämiin. Tarkkiota kuvataan ahnaaksi maalintekijäksi. Tämän lisäksi hän ehti edustaa uransa aikana useita eri maiden seuroja. Häntä kuvailtiin jalkapallopiireissä myös taiteilijaksi sekä mielialapelaajaksi.

Hyökkääjänä tunnetuksi tullut toinen maalikuningas, Mika Kottila, on toinen hyvä esimerkki Veikkausliigan maalikuninkaiden listalle nousseesta suomalaisesta pelaajasta. Uransa aikana Kottila pelasi muun muassa Malmin Palloseurassa ja Helsingin Jalkapalloklubissa. 2002 hän onnistui voittamaan maalikuninkuuden Veikkausliigassa. Maajoukkueessa hän pelasi 31 maajoukkueottelua tehden näissä peleissä kaikkiaan 7 maalia. Veikkausliigassa hän pelasi 204 ottelua tehden maaleja, kaikkiaan 64 kappaletta.