Fudis on oiva korttipeli jalkapallon ystäville

Fudis on oiva korttipeli jalkapallon ystäville

Fudis on hauska ja nopeatempoinen peli, joka sopii hyvin pelaajalle, joka haluaa kehittää taktista pelisilmäänsä. Se voi vaikuttaa alkuun hieman monimutkaiselta, mutta sääntöjen oppiessa pelin logiikan oivaltaa helposti. Fudis on nimensä mukaisesti saanut vaikutteita jalkapallosta, joten se on loistava korttipeli kyseisen urheilulajin harrastajalle.

Fudikseen kuuluu 52 kortin pakka ja se on taktiikkapeli kahdelle pelaajalle. Kuten jalkapallossa, pelin kilpailu on tiukkaa ja piste-erot tyypillisesti melko pieniä. Kentällä tässä korttipelissä ei tarvitse juosta, vaan jalkapalloon viittaavat vertaukset auttavat lähinnä pelin logiikan ymmärtämisessä. Korttipelien ystävien kannattaa yleisestikin tutustua laajaan pelivalikoimaan, jota tarjoaa muun muassa korttipelit.io. Jos pisteiden laskussa tulee huimia nousuja, voi laskin joissain tapauksissa auttaa asiassa.

Fudiksen aloitus

Pelissä on kaksi pelaajaa, jotka molemmat saavat 52 kortin pakasta 12 korttia alkuun. Pelaajaa lähimmäksi asetettu kortti toimii maalivahtina ja piilotetun maalivahtikortin eteen asetetaan kaksi puolustajaa, joiden eteen puolestaan astuvat kolme korttia kuvapuolet ylöspäin. Näin kolmen korttien eteen lisätään vielä kolme korttia. Tämä muodostaa kentälle yhteensä yhdeksän korttia, jolloin pelaaja saa käteensä kolme korttia. Muut kortit jätetään nostopakkaan, josta täydennetään oman käden kortteja.

Peli alkaa aloittajan valinnalla ja aloitusvuoro vaihtuu vuorotellen pelin edetessä. Kumpikin pelaaja saa vuorollaan suorittaa yhden pelaajavaihdon vapaaehtoisesti ja yhden hyökkäysliikkeen, joka on pakollinen liike. Pelaajan tavoitteena on eliminoida vastustajan kortit yksi kerrallaan, jotta hän pääsee lähemmäs maalia. Fudiksen korttien paremmuusjärjestyksessä ässällä voi lyödä kaikki pöytäkortit, mutta pöytäpelaajan ässä on kuitenkin vain yhden arvoinen. Korteissa noudatetaan normaalia numerojärjestystä, jossa jokeri on korkein arvo ja lyö minkä tahansa kortin.

Fudiksen kulku

Fudiksessa pelaajalla pitää olla aina kolme korttia kädessään, kunnes nostopakassa ei ole enää kortteja nostettavissa. Jos toinen pelaaja tekee maalin, saa toinen pelaaja yrittää vielä vastahyökkäystä. Maalia voi yrittää silloin, kun kaksi pelaajaa on kaadettu molemmista ensimmäisistä riveistä ja yksi sisimmästä rivistä.

Fudiksessa pelataan kaksi kierrosta ja ne sisältävät kumpikin kaksi hyökkäyskierrosta. Ensimmäinen kierros päättyy, kun nostokierros on loppunut ja kun maali on tehty. Se voi päättyä myös silloin, kun kumpikaan pelaaja ei pysty enää hyökkäämään.

Rankkariosuuden mahdollisuus on myös olemassa ja se käynnistyy silloin, kun kumpikaan pelaaja ei ole pystynyt kummallakaan kierroksella päätymään ratkaisuun. Silloin pelaajille jaetaan kuusi uutta korttia, minkä jälkeen arvotaan aloittaja. Rankkaripöydässä on kolme korttia, joista yksi piileksii maalivahtina. Kädessä on molemmilla pelaajalla kolme korttia.

Fudiksen versiot

Fudista voi halutessaan muunnella monella eri tavalla. Jos pelissä käytetään esimerkiksi kahden pakan kortteja, voi peliin ottaa mukaan enemmän puolustajia. Peliä voi mukauttaa myös lapsiystävällisemmäksi, jolloin pelissä keskitytään ainoastaan pöydällä olevien korttien eliminointiin ja jossa vaihdot jätetään pelistä kokonaan pois. Tämä tekee pelistä merkittävästi yksinkertaisempaa, jolloin lapsetkin viihtyvät fudiksen parissa paremmin.

Lisäksi pelissä voidaan sopia etukäteen korttien eri arvoista. Jos kortit ovat numeerisesti samanarvoisia, voidaan ne erottaa toisistaan sopimalla, että esimerkiksi risti on parempi kuin pata, ruutu parempi kuin risti ja hertta parempi kuin ruutu.

Peliin voi ottaa mukaan myös vain kuusi kenttäpelaajaa, jolloin puoliaika sisältää kolme hyökkäysvuoroa. Toinen yksinkertaisempi versio on sellainen, jossa kortteja ei alussa saa järjestää kentälle haluamallaan tavalla. Sen sijaan ne ladotaan kentälle takaa eteen maalivahdista alkaen, jolloin maalivahti jää molemmille yllätykseksi.

Yllätykseksi jää myös fudiksen viihdyttävyys. Se on mukava vaihtelu korttipelien harrastajille ja se sopii erityisesti jalkapallon ystäville. Pelaajat voivat nimetä tiiminsä suosikkijoukkueen mukaan, jossa myös kullekin kentällä olevalle kortillekin löytyy halutessaan oma pelaajanimi.