Pitkäveto

Pitkäveto on monelle tuttu vedonlyöntipeli Veikkauksen valikoimasta. Nykyään tätä 1×2 -tyyppistä urheiluveikkausta pystyy harrastamaan myös muilla verkkoalustoilla. Pitkäveto on suosittua varsinkin jalkapallopelien parissa, sillä perinteisesti pitkävedossa veikataan ottelun voittajaa tai tasapeliä.

Pitkävedon perusteet

Perinteinen pitkäveto mielletään useimmiten siis 1×2-veikkaukseksi. Pelaajan on tässä veikkauspelissä siis arvattava, tuleeko ottelu päättymään kotivoittoon, vierasvoittoon vai tasapeliin varsinaisella peliajalla. Mitään yksityiskohtia, kuten tarkkaa maalien määrää ei tarvitse kuitenkaan veikata. Tämä on pikemminkin tulosvetojen peruskauraa. 1×2-pitkäveto on ylivoimaisesti suosituin pelitapa, sillä se sopii varsinkin aloitteleville veikkaajille.

Pitkävedon säännöt riippuvat siitä, millaisella vedonlyöntisivustolla pelaa. Säännöt määrittävät esimerkiksi voitonjaot, veikkauskohteet, vedonlyöntikertoimet, minimi- ja maksimipanokset sekä palautusprosenttien suuruuden. Esimerkkinä Veikkauksen pitkävedossa pystyy pelaamaan kymmenen kertaa yhdellä kupongilla, maksimipanos on 1-100€ ja maksimikerroin 3000. Säännöt ovat kuitenkin erilaiset muilla vedonlyöntisivustoilla, joilla rajoituksia voi olla joko enemmän tai vähemmän.

Pelisääntöihin kannattaa siis ehdottomasti tutustua jokaisella rahapelisivustolla erikseen. On tärkeää pelata myös sellaisella vedonlyöntisivustolla, jolla on luotettava pelilisenssi.

Pitkävedon eri tyypit

Pitkävedossa on kuitenkin erilaisia pelitapoja, joita löytyy sekä Veikkaukselta että muilta vedonlyöntisivustoilta. Esimerkiksi 12-veikkauksessa pelaajan on arvattava koko ottelun lopputulos. Monesti jalkapallossakin pelaaminen jatkuu vielä varsinaisen peliajan jälkeenkin. Tämä on tyypillistä varsinkin tiukoissa otteluissa, joita käydään MM- ja EM-kisoissa. Jos joukkueilla on kuitenkin pienikin tasoero, on todennäköisempää, että ottelu pelataan loppuun varsinaisella peliajalla.

Kahden tai kolmen vaihtoehdon veikkaus

Jos haluaa yhdistää erilaisia pitkävedon tyyppejä, voi kokeilla kahden vaihtoehdon veikkausta. Tässä veikkauksessa pelaajan on arvattava, päättyykö ottelu kotivoittoon tai tasapeliin (1x), koti- tai vierasvoittoon (12) tai tasapeliin tai vierasjoukkueen voittoon (x2). Mukana on siis oikeastaan kolme erilaista veikkausmahdollisuutta. Tämä veikkauspeli sopii hieman kokeneemmille vedonlyönnin harrastajille.  

Tasoitusvedot

Tämän lisäksi harrastetaan tasoitusvetoja, joka on tavallinen Veikkauksen valikoimissa oleva vedonlyöntipeli. Jalkapallossa on tyypillistä veikata +1-tasoitusta. Tämä tarkoittaa sitä, että +1-veikkauksen saanut joukkue saa yhden lisäpisteen. Normaalisti tämä veikkaus osuu heikompaan joukkueeseen, jonka tapauksessa on todennäköisempää, että maaleja tehdään vähemmän. Ottelun päätyttyä piste lisätään joukkueen tulokseen, jolloin voidaan nähdä, onko tulos tasoissa.

Maalien määrän ja maalintekijöiden veikkaaminen

Pitkävedossa voi veikata myös, osuuko maalien määrä yli tai alle tietyn määrän. Monesti jalkapallon vedonlyönnissä maalimäärä on 2-5 riippuen ottelusta. Jos ottelusta on tulossa tiukka on maalimäärä luonnollisesti pienempi. Pelaaja voi veikata joko kokonaismaalimäärää tai vain koti- tai vierasjoukkueen maalien määrää.

Kun puhutaan jalkapallosta, voi pitkävedossa veikata myös ensimmäisen maalin tekijää. Normaalisti tällöin veikataan pelaajaa, joka normaalisti tekee suurimman osan joukkueen maaleista. Jalkapallo on kuitenkin yllättävä laji, eikä koskaan voi tietää, kuka onnistuu laukomaan joukkueelle maalin. Toki kun puhutaan Christiano Ronaldosta tai Lionel Messistä, on tilanne selvästi toinen.

Veikkaaminen puoliajalla tai eräotteluissa

Varsinkin jalkapallossa jo pelin puoliajalla voi pystyä päättelemään, miten peli tulee päättymään. Pelaaja voi siis lähteä mukaan veikkauspeliin vielä ottelun aikanakin, mikäli hän näin haluaa tehdä.

Suurissa jalkapalloturnauksissa on suosittua lyödä vetoa myös eräkohtaisesti. Tämä tarkoittaa siis esimerkiksi erän voittajan veikkaamista. Se, kuka onnistuu pääsemään erän huipulle, riippuu siitä, millainen tuuri joukkueella on. Heikosti menestynyt joukkue pystyy kuitenkin harvoin nousemaan korkealle, vaikka he voittaisivatkin erän johtajajoukkueen.


Pitkävedon pelaaminen netissä

Jos vedonlyöntiä harrastaa netissä, on tärkeää ottaa huomioon tiettyjä asioita. Tärkeintähän on tietysti löytää vedonlyöntisivusto, johon voi luottaa. On olemassa monia luotettuja rahapelisivustoja, kuten Mr Green tai Nordbet, joilla on pitkä historia vedonlyönnin parissa. Netissä vedonlyönnissä on paljon erilaisia vaihtoehtoja ja esimerkiksi jalkapallossa voi veikata monissa eri liigoissa ja otteluissa.

Netissä pitkäveto pystyy harrastamaan myös livenä. Livevedossa pelaaja voi pelata veikkauksensa myös jalkapallo-ottelun aikana. Tämä vaatii kuitenkin hyvää pelitietämystä ja tietoa kummastakin joukkueesta. Liveveto on tuonut joka tapauksessa uudenlaisia näkökulmia perinteiseen vedonlyöntiin.

Kun harrastaa vedonlyöntiä netissä, pitää muistaa kuitenkin pelata vastuullisesti. Kaikilla vedonlyöntisivustoilla ei ole rajoituksia esimerkiksi panosten suhteen, joten pelaajan on itse määriteltävä, miten paljon rahaa peliin pystyy käyttämään. Onneksi monilla nykyaikaisilla vedonlyöntisivustoilla pystyy asettamaan itselleen rajoituksia, jotka auttavat pitämään oman pelaamisen kurissa. Vedonlyönnin on tarkoitus olla viihdyttävää, eikä tavoitteena ole ajaa ketään taloudelliseen ahdinkoon.

Pitkäveto jalkapallossa

Jalkapallo on ehdottomasti suosituin veikkauskohde varsinkin maailmalla, mutta myös Suomessa. Lajin parissa sattuu ja tapahtuu joka vuosi. Varsinkin vuoden 2021 MM-kisat yllättivät monet, sillä monet aiemmin heikosti pelanneet joukkueet nousivat korkeille sijoille.

1×2-vedonlyönti on erittäin suosittua nimenomaan jalkapallossa. Kun lajista on kiinnostunut, on mukavaa analysoida eri joukkueiden menestymismahdollisuuksia. Kun tietää jalkapallon säännöt, pelin luonteen ja on tutustunut joukkueiden aikaisempaan menestykseen, ovat eväät vedonlyöntiin melko hyvät.

Mitä kannattaa ottaa huomioon, jos lyö vetoa jalkapallossa?

Se, kuka onnistuu voittamaan jalkapallo-ottelun, riippuu nimittäin hyvin monista eri seikoista. Jalkapallon vedonlyöntiin liittyy monia erityispiirteitä, joihin on hyvä tutustua, vaikka kokisikin olevansa todellinen jalkapallokonkari.

Ensinnäkin on hyvä huomioida, että on väliä, pelaako joukkue kotikentällä vai muualla. Jos joukkue on joutunut matkustamaan kauaskin, saattavat pelaajat olla hieman väsyneitä matkan rasituksesta. Kotikentällä pelaajat tuntevat olonsa turvallisemmaksi, mikä on näkynyt tilastoissa. Kotiottelut nimittäin päättyvät voittoon 2-3 prosenttiyksikköä todennäköisemmin ja ero näkyy varsinkin jalkapallo-otteluissa.

Jalkapallossa, mutta myös monissa muissa veikkauslajeissa, ottelun panoksella on tärkeä rooli. Mitä suurempi panos ottelulle on asetettu, sitä varovaisemmin joukkue yleensä pelaa. Kun panos on korkealla, joukkueen on pakko voittaa. Muuten he tippuvat sarjasta tai turnauksesta kokonaan ulos. Tämän takia jalkapalloturnauksissa nähdään yleensä yllätyksiä, jossa heikompi joukkue voittaa yhtäkkiä keskitasoisen joukkueen.

Jalkapallon tilastoihin on hyvä tutustua

Lisäksi veikkaajan on hyvä tutustua erilaisiin tilastoihin. Nämä voivat olla esimerkiksi sarjataulukkoja ja kuntopuntareita. Sarjataulukon tietojen perusteella pystyy arvioimaan, miten joukkue tulee menestymään tulevissa otteluissa. Vaikka joukkueella olisikin muuten menestystä aikaisemmista turnauksista, voi olla, että juuri viimeisimmät ottelut eivät olekaan menneet odotusten mukaisesti. Toisaalta joku heikompi joukkue on saattanut nousta äkkiä korkeammalle sarjataulukossa joukkuekokoonpanon tai valmentajan vaihdon johdosta.

Valmennuksella on kokoonpanolla on nimittäin merkittävä vaikutus joukkueen menestykseen. Jos joukkueen paras maalintekijä loukkaantuu, eikä pysty pelaamaan, on sillä suora vaikutus joukkueen tuleviin otteluihin. On siis aina hyvä idea tutustua, mikä on joukkueen tilanne juuri sillä hetkellä.

Toisaalta pelaajien kuntotasolla sekä rasituksella on myöskin väliä. Jos joukkue on pelannut monta rankkaa ottelua putkeen, ei puhkia loppuotteluihin välttämättä riitä. Toisaalta, turnauksen ensimmäisissä otteluissa jalkapallojoukkueen ovat yleensä parhaimmillaan.

Pitkävetoa voi kokeilla bonuksilla

Jos ei ole kovin kokenut pitkävedon harrastaja, pystyy kokeilemaan ilmaisvetoa. Näin vedonlyöntiin ei tarvitse käyttää ollenkaan rahaa. Vedonlyöntibonuksia tarjotaan varsinkin nettikasinoilla ja ne eivät ole esimerkiksi Veikkaukselle tyypillisiä. Bonukset ovat kuitenkin hyvä tapa tutustua vedonlyöntiin. Urheiluveikkaamiseen ei siis välttämättä tarvitse käyttää ollenkaan rahaa, jos jo itse otteluiden tulosten analysointi kiehtoo tarpeeksi.

Yhteenveto

Pitkäveto on siis erittäin suosittua varsinkin jalkapallon ystävien parissa. Jalkapallo-otteluissa on monia ominaisuuksia, joita pystyy analysoimaan. Kun tutustuu huolella sarjataulukoihin ja joukkueen tämänhetkiseen tilanteeseen, pystyy tekemään veikkauksetkin harkitummin.