Jalkapallon harrastamisen kustannukset: Onko hinnat karanneet?

Monet vanhemmat tuskailevat nykyisin lasten harrastusten kalliita kuluja. Pitää hankkia varusteet, maksaa lisenssimaksut ja muut kulut – monessa perheessä lapsi voidaan laittaa harrastamaan vain yhtä lajia, koska hinnat ovat kohonneet vuosi vuodelta. Jalkapallo on yksi näistä lajeista, joka voi menettää myös tulevaisuuden huippulupauksia, jos vanhemmilla ei ole varaa maksaa kohonneita kuluja.

Ottelulippujenkin hinnat nousseet

Jalkapallo-otteluiden lippuhinnatkin ovat nousseet niin, että tulevaisuuden lupauksilla ei ole välttämättä varaa käydä katsomassa omien esikuvien otteluita. Toisaalta Suomessa liput maksavat yhä vain murto-osan siitä, mitä lipuista joutuu yleensä maksamaan esimerkiksi Valioliigan otteluissa. Esimerkiksi Arsenal liput voivat usein maksaa halvimmillaankin useita satoja euroa. Tämä siitäkin huolimatta, että Arsenalin stadion vetää Pohjois-Lontoossa sisäänsä noin 60 000 katsojaa.

Toisaalta lippujen hintatasoa määrittää kysynnän ja tarjonnan laki. Jos stadion tulee täyteen nykyisillä lipun hinnoilla, ei painetta hintojen laskulle ole olemassa. Nousevat hinnat myös heijastavat osaltaan jalkapallon globaalia suosiota. Joka tapauksessa monet seurat ovat alkaneet tarjota myös erilaisia alennuksia, kuten nuorisolippuja ja perhepaketteja, jotta ottelut pysyisivät saavutettavina kaikenikäisille ja -taustaisille faneille. Joidenkin seurojen faniryhmät ovat myös kommentoineet kovin sanakääntein karanneita lippujen hintoja.

Onko jalkapallon harrastaminen muita lajeja kalliimpaa?

Nopealla tarkastelulla selviää, että vaikka jalkapallon harrastaminen onkin ainakin Suomessa melko kallista, niin kalliimpiakin harrastuksia löytyy. Kalliimpia lajeja ovat tyypillisesti esimerkiksi jääkiekko, karting ja ratsastaminen.

Jääkiekko on tunnetusti kallis laji varusteiden ja jäähallivuorojen vuoksi. Jääkiekkovarusteisiin kuuluu luistimet, mailat ja suojavarusteet, joita pitää lisäksi ostaa vuosittain lapsen kasvaessa. Yksilölajeissa, kuten tenniksessä tai golfissa, valmennusmaksut voivat muodostaa merkittävän osan kustannuksista, erityisesti jos harrastaja pyrkii kilpatasolle. Karting puolestaan vaatii alkuinvestointeina ajovarusteet ja oman auton vuokraamisen tai ostamisen, mikä tekee siitä kalliin harrastuksen. Ratsastus puolestaan sisältää vuokra-, hoito- ja valmennuskuluja, tehden siitä niin ikään monille perheille mahdottoman harrastuksen.

Jalkapallo vaatii perusvarusteina jalkapallokengät ja muutamia suojia, mikä tekee siitä edullisemman vaihtoehdon verrattuna moniin varustepainotteisiin lajeihin. Jalkapallossa valmennuskustannukset ja kenttävuokrat maksetaan monien pelaajien kesken, joten harrastamisen kustannukset voivat pysyä kohtuullisina. Silti lisenssimaksuista ja matkakuluista voi tulla vuositasolla melkoisia summia maksettavaksi. Urheilulehti selvitti tarkemmin eri harrastusten hintatasot Suomessa.

Kustannukset alas käytetyillä varusteilla

Yksi hyvä tapa pienentää jalkapalloharrastuksen kustannuksia on ostaa varusteet käytettyinä. Koska lapset kasvavat vauhdilla, voi kokoa suuremmat varusteet joutua hankkimaan joka vuosi. Ostamalla varusteet urheiluliikkeiden sijaan käytettyinä, on mahdollista saada aikaan selviä säästöjä.

Esimerkiksi netin markkinapaikoilla on runsaasti laadukkaita, vähän käytettyjä nappulakenkiä, suojia ja muita varusteita, jotka ovat saatavilla huomattavasti edullisemmin kuin uudet vastaavat. Monet urheiluseurat tarjoavat myös omia alustoja, joilla vanhemmat ja harrastajat voivat myydä tai vaihtaa käytettyjä varusteita omalla paikkakunnalla. Tämä edistää myös kestävää kulutusta, kun varusteet saavat uuden elämän toisen pelaajan käytössä eivätkä päädy kaatopaikalle.

Ostettaessa käytettyjä varusteita on tärkeää tarkistaa niiden kunto huolellisesti, varmistaa oikea koko ja sovittaa, jos mahdollista. Harrastamisen ei pidä kärsiä siitä, että halvalla hankitut varusteet sopivat huonosti ylle tai esimerkiksi hiertävät. Varsinkin nappulakengät olisi hyvä päästä sovittamaan, koska jokaisen jalkaterä on jonkin verran yksilöllinen ja pelaaminen itselle sopimattomissa kengissä vaikuttaa harrastamiseen nopeasti negatiivisesti.

Harrastamisen ei tarvitse olla vakavaa

Harrastamisen hintaa nostaa aina se, jos lajia harrastaa vakavissaan. Tämä ei päde vain jalkapalloon, vaan myös muihin lajeihin. Esimerkiksi jalkapalloa on hyvin todennäköisesti mahdollista harrastaa omalla paikkakunnalla myös täysin ilmaiseksi, jos tavoitteena ei ole huipulle pääseminen.

Jalkapalloa voi jäädä pelaamaan koulun liikuntakentälle tai yhtä hyvin mennä myös puistoon pelaamaan. Koska laji on suosittu eikä vaadi välttämättä mitään varusteita, on usein helppo saada sen verran pelaajia kasaan, että pelit saa käyntiin. Jalkapallosta on siis mahdollista nauttia ilman kalliita lisenssimaksuja ja kalliiden varusteiden hankkimista. Vapaa-ajan pelailu kavereiden kanssa puistoissa tai läheisillä kentillä voi olla myös nautittavampaa, kuin pillin perässä juokseminen harjoituksissa.

Rento, mutta liikunnallinen, harrastaminen edistää fyysistä kuntoa, sosiaalisia suhteita ja tuo iloa ilman, että taloudelliset kustannukset muodostuvat esteeksi. Jalkapallosta on vaikka koko perheen urheilulajiksi, jos käyttää pientä luovuutta harrastusmahdollisuuksien hankkimiseksi.