Jalkapallo harrastuksena: kuinka jalkapallon pelaaminen voi edistää terveyttä?

Jalkapallo harrastuksena: kuinka jalkapallon pelaaminen voi edistää terveyttä?

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji ja sitä pelataan innokkaasti myös Suomessa. Sen pelaaminen on mukava harrastus niin aikuisille kuin lapsille ja sillä on paljon terveyttä edistäviä hyötyjä. Jalkapallo on erinomainen liikuntamuoto monesta syystä ja katsomme alla tarkemmin sitä, miten jalkapallon pelaaminen harrastuksena voi edistää terveyttäsi.

Jalkapallon pelaaminen voi edistää terveyttä monella tavalla

Jalkapallo on fyysinen harrastus, mutta sillä on monenlaisia etuja. Se ei ole pelkästään hyväksi keholle, vaan myös mielelle. Koska jalkapallo on joukkuelaji, pelaat muiden pelaajien kanssa ja tutustut uusiin ihmisiin. Lapset oppivat jalkapalloa pelatessa ryhmässä työskentelyä.

Jalkapallon pelaaminen voi olla terveydelle hyödyllistä muun muassa seuraavilla tavoilla.

Jalkapallon harrastaminen parantaa aerobista kestävyyttä

Tavallinen jalkapallopeli kestää puolitoista tuntia. Ottelun aikana pelaajat juoksevat ja hölkkäävät ja pallon perässä. Tällainen intervalleissa juokseminen edistää aerobista kestävyyttä ja parantaa kuntoa. Koska kardiovaskulaarinen kestävyys on nopein adaptoitumaan muutoksiin, säännöllinen jalkapallon pelaaminen ja hölkkääminen voi nostaa yleiskuntoa nopeasti.

Alentaa verenpainetta

Koska jalkapallon pelaaminen on korkean intensiteetin laji, sen pelaaminen säännöllisesti voi auttaa alentamaan verenpainetta. Kun kardiovaskulaarinen kestävyys paranee, myös syke alenee. Tämä voi pitkällä juoksulla alentaa mahdollisuutta aivohalvaukseen ja muiden terveysongelmien syntymiseen.

Rakentaa lihasta ja alentaa kehon rasvaprosenttia

Jalkapalloa pelatessa käytetään koko kehoa. Juokseminen ja hölkkääminen tapahtuu intervalleissa ja se vaatii hyvää lihaskuntoa, ja keskiverto ihminen polttaa tunnin aikana noin 500–700 kaloria jalkapalloa pelaten. Jalkapallon pelaaminen voi näin ollen auttaa painonpudotuksessa ja kehon rasvaprosentin alentamisessa.

Vahvistaa luustoa

Myös luusto voi hyötyä jalkapallon pelaamisesta. Kun juokset ja kannat oman kehosi painoa, painosi laittaa painetta luustoosi, mikä vahvistaa sitä ja kasvattaa samalla luuntiheyttä. Juokseminen ja hyppiminen on etenkin hyödyllistä lasten luuston vahvistumisen kannalta.

Tutustut uusiin ihmisiin

Koska jalkapallo on joukkuelaji, sitä pelataan yleensä suuressakin ryhmässä. Kun liityt jalkapalloseuraan, tutustut uusiin ihmisiin ja voit saada uusia ystäviä. Jalkapallon pelaamisesta voi tulla esimerkiksi viikoittainen harrastus ja siitä voi innostua muutenkin. Esimerkiksi valioliiga.io on hyvä sivusto Valioliigan ja uusimpien uutisten tutkimiseen, mikä pitää hyvin mielenkiintoa yllä myös niinä päivinä, kun harjoituksia ei ole.

Hyväksi mielelle

Jalkapalloa pelataan ulkona, mikä on hyväksi mielelle ja sielulle. Liikunta nostaa myös endorfiinitasoa, mikä puolestaan tuottaa hyvää oloa. Jos jalkapallon pelaamisesta innostuu ihan tosissaan, ei sadepäivänäkään tarvitse jäädä mielipuuhastasi paitsi: nettipelit ovat oiva tapa pitää mielenkiintoa yllä. Netissä on nimittäin monia jalkapalloaiheisia pelejä, joiden parissa voi rentoutua.

Parantaa koordinaatiota ja refleksejä

Jalkapalloa pelatessa hyvä koordinaatiokyky on tärkeää. Sen pelaaminen voi siis auttaa parantamaan muun muassa silmä-jalka-koordinaatiota. Pallon kanssa harjoitellessa tarvitset myös nopeat refleksit, sillä jalkapallo on nopeatempoinen laji. Vaikka refleksien ja koordinaatiokyvyn parantaminen ei välttämättä tapahdu hetkessä, sen säännöllinen pelaaminen voi auttaa pitkällä juoksulla.

Parantaa notkeutta ja kasvattaa liikerataa

Kun pelaat jalkapalloa, käytät koko kehoasi. Juokset, hypit, tasapainottelet ja potkit palloa pitkin kenttää. Tämä yhdistettynä ennen ottelua ja sen jälkeen tapahtuvaan venyttelyyn voi auttaa sinua parantamaan notkeuttasi ja kasvattamaan liikerataa. Huomaa, että venyttely on tärkeää myös loukkaantumisen välttämiseksi.

Erinomainen harrastus aikuisille ja lapsille

Jalkapallon pelaaminen ei katso ikää eikä kuntotasoa. Voit aloittaa pelaamisen missä iässä ja kunnossa tahansa ja pelata samanhenkisten ihmisten seurassa. Lapset innostuvat yksinkertaisesta pelistä, jossa saa purkaa energiaa suurella kentällä. Aikuisille jalkapallon pelaaminen on kevyt harrastus, joka hyödyttää sekä kehoa että mieltä.