Jalkapallossa se joukkue, joka tekee enemmän maaleja, on voittaja. Jalkapallo on joukkuelaji, jossa koko joukkueen panos on olennainen. Tämän vuoksi tarvitaan myönteistä joukkueilmapiiriä. Jalkapallossa sinulla on oltava hyökkäävä, puolustava ja maalivahtipuoli toimintakunnossa. Jalkapalloa pelataan useimmiten kuljettamalla ja syöttämällä. Jalkapallossa kentällä on 10 pelaajaa sekä maalivahti. Koulujalkapallossa korostuu kuitenkin pikkupelien merkitys. Pelaajilla on omat paikkansa kentällä, ja tavoitteena on jakaa ne niille yksilöille, jotka parhaiten sopivat tehtävään. Jalkapallossa perustaidot, kuten voima, tekniikka, älykkyys ja joukkuehenki, ovat ratkaisevan tärkeitä.
Eri pelitilanteet korostavat erilaisia pallonkäsittelytaitoja. Jalkapallossa keskeisiä taitoja ovat pusku, kuljetus, sivurajaheitto, sisäteräpotku, nilkkapotku, ulkoteräpotkuja ja ulkoteräsyöttö. Myös maalivahdin tehtävä on ratkaiseva. Maalivahti lukee peliä ja estää pallon menemisen maaliin. Pelin älykkyys, johon usein viitataan nimellä ”pelin lukeminen”, paranee harjoittelun myötä. Jalkapallossa erotuomarin tehtävänä on valvoa pelaajien toimintaa. Hän huolehtii siitä, että pelaajat pelaavat rehdisti ja että he eivät syyllisty pelisääntöjen vastaisiin rikkomuksiin.
Erotuomaria avustavat rajatuomarit, mutta lopullinen päätösvalta on ottelun erotuomarilla. Erotuomari saa käyttää kahta korttia: punaista ja keltaista. Kun hän antaa pelaajalle varoituksen, hän näyttää keltaista korttia, ja kun hän lähettää jonkun pois pelistä rikkomuksen vuoksi, joka oikeuttaa pelistä poistamiseen, hän näyttää punaista korttia. Junioritoiminnassa erotuomarit käyttävät myös vihreää korttia, joka osoittaa hyvää käytöstä.
Monipuolista harjoittelua
Lasten joukkueharjoitus sisältää alku- tai lisäharjoitusjakson, varsinaisen harjoitusjakson ja sitä seuraavan lisäharjoitusjakson. On ratkaisevan tärkeää, että joukkueen ”harkka-aika” hyödynnetään mahdollisimman hyvin ja että kenttäaikaa ei tuhlattaisi sellaisiin osiin, jotka voidaan suorittaa kentän ulkopuolella tai joukkueen muun harjoittelun aikana. Kotitehtävät toimivat itse harjoittelun aktivoijana. Kotitehtävä voi olla mikä tahansa, joka parantaa harjoitusaiheeseen liittyviä jalkapallotaitoja.
Koordinaatio- ja motoriikkaharjoitukset, hyppääminen, juokseminen, askeltaminen, syöttäminen, kantaminen ja pienpelit pallon kanssa kuuluvat apuharjoittelun eri muotoihin. Näitä voidaan tehdä joko kenttäalueella tai sen ulkopuolella. Monet koordinaatiota ja lihaksia vahvistavat harjoitukset voidaan tehdä myös pallon kanssa. Kun lapsi on vähintään 10-vuotias, lisäharjoitteluun voi kuulua rutiininomaista fyysistä harjoittelua, jolla parannetaan liikkuvuutta, kehonhallintaa, nopeutta, ketteryyttä ja joustavuutta.
Kun pelaaja ikääntyy, hänen saamansa harjoittelun määrä kasvaa. U7-ikäisten lasten jalkapalloharjoittelun ja pelaamisen kokonaismäärän tulisi olla 8-10 tuntia viikossa. Henkilökohtainen harjoittelu ja pihapelit ovat suosituimpia aktiviteetteja. U10-11-ikäluokassa harjoittelun ja pelaamisen määrä voi olla kaksinkertainen. Junioreiden vanhemmille tämä tarkoittaa tietenkin valtavasti kuskaamista, joten auton on oltava kunnossa. Niin sanottuina ruuhkavuosina onkin parempi hankkia sellainen auto, joka kestää jatkuvaa ajoa ilman isoja huoltoja. Autoa voi huoltaa tarvittaessa tietenkin myös itse, myös nykyaikaisia tietokoneen omaavia autoja.
Hyvä valmentaja: Roolisi on erittäin tärkeä
On hienoa, että lapset saavat jalkapalloharjoittelua. Lapset rakastavat potkimista ja pallon pelaamista iästä riippumatta. He odottavat innolla treeneihin tulemista ja harjoittelua. Valmennus on jokaiselle aikuiselle loistava tilaisuus ottaa vastuuta lastensa liikuntakasvatuksesta, toimia vastuullisena vanhempana ja viettää aitoa laatuaikaa omien ja muiden lasten kanssa.
Valmentajana velvollisuutesi on suunnitella harjoitukset etukäteen ja toimia iloisena, energisenä, kannustavana ja lapsilähtöisenä roolimallina lapsille noudattamalla heidän innostustaan. Vaippaliigavaihe on tärkeä ajanjakso jalkapallon kehityksessä. Tänä aikana nuoret oppivat pelaamisen konseptin ja käytännön sekä peruslahjakkuudet (laukominen, syöttäminen ja kuljetus) ja jalkapallon perussäännöt. Jos pystyt opettamaan heille näitä asioita ja järjestämään tarpeeksi hauskoja harjoituksia, jotta mahdollisimman moni lapsista jatkaisi niitä koko kesän ajan, olet ollut loistava valmentaja.
Muista myös, että valmentaminen voi olla hauskaa. Homma ei saa siis mennä liian totiseksi. Jos päässä alkaa puristaa, koita tehdä vapaa-ajallasi välillä jotain repäisevän hauskaa tai jännittävää. Esimerkiksi uudenlaisilla nettikasinoilla pelaaminen saa ajatukset hetkeksi pois jalkapallosta ja valmentamisesta, aivosi lepäävät ja olet seuraavissa treeneissä taas energisempi.