Jalkapallon ja muun urheilun seuraaminen TV:stä
Jalkapallon ja muun urheilun seuraaminen on muuttunut viime vuosina ratkaisevalla tavalla. Televisiokanavat edelleen taistelevat yksinoikeuksista ja muista oikeuksista saadakseen näyttää tärkeitä matseja ja urheilutapahtumia, sillä ne hyötyvät sekä mainosrahoista että tilausmaksuista. TV on edelleen ehkäpä se paras tapa seurata urheilua, mutta netin myötä tilanne voi olla piakkoin täysin toinen.
Internet on muutenkin mullistanut television katselua, sillä nyt ei tarvitse enää odotella ohjelmien alkavan, vaan niitä voi katsella milloin tahansa. Tämä ei toki päde TV urheilu -ohjelmiin, koska ne näytetään suorana.
Urheilun seuraamiseen netistä on olemassa useita optioita ja niitä tulee koko ajan lisää. Joskus on mahdollista katsella tiettyjä otteluita jopa YouTubesta maksutta, mutta paremmasta laadusta joutuu usein maksamaan. Hinnat eivät kuitenkaan yleensä hirvitä, jos valitsee oikean paikan livestreamin katseluun.
Veikkaussivut striimien lähteenä
Esimerkiksi vedonlyöntisivustot tarjoavat livestreameja jalkapallosta. Niiden seuraaminen vaatii yleensä rekisteröitymisen sivustolle sekä sen, että pelitilillä on vähän rahaa. Sitä ei tarvitse olla paljonkaan, usein riittää 1 euro ja joskus riittää vain yksi sentti.
Veikkaussivustoilla voi katsella jalkapalloa, kuten esimerkiksi
La Liga -otteluita, saksalaisia Bundesliigan matseja, Italian Seria A -otteluita sekä Ranskan Ligue 1:n otteluita. Myös muuta urheilua on katsottavana, riippuen tietenkin sivustoista. Muita katsottavia lajeja ovat esimerkiksi nämä:
- jääkiekko
- nyrkkeily
- lentopallo
- koripallo
- tennis
Harvinaisempia striimauksia näkee puolestaan käsipallosta, rugbysta, snookerista ja squashista, mutta parhaat palvelut näyttävät niitäkin.
EM-kisat ja MM-kisat Areenasta
Isommat mediayhtiöt ovat myös heränneet livestreamauksen ihanuuteen. Yle Areenassa esitetään esimerkiksi EM-kisoja ja MM-kisoja jalkapallosta. Areena on käytettävissä verkkosivuilla sekä sovelluksina mobiililaitteilla ja jopa tietyillä pelikonsoleilla. ViaPlay ja CMore ovat hankkineet puolestaan useita oikeuksia jalkapallon arvokisojen näyttämiseen, mutta riippuu katsojasta itsestään, onko valmis maksamaan näiden yhtiöiden kuukausimaksuja pelkän jalkapallon vuoksi.
Osa vedonlyönti- ja rahapelisivustoista ovat jo sen verran suurien konsernien alaisuudessa, että nekin alkavat toisaalta jo kilpailla isojen mediayhtiöiden kanssa, tuoden tervettä kilpailua alalle – tämä pitää myös toivottavasti hinnat kohtuullisina. Yksi tällaisista on Unibet, yksi maailman tunnetuimmista rahapelisivustoista. Unibet on tunnettu paitsi urheiluveikkauksesta, myös muista rahapeleistä. Sen suuruuden vuoksi on jotakuinkin varmaa, että lähetykset tulevat olemaan korkealaatuisia.
Jalkapalloon liittyviä videoita voi seurata YouTubessakin maksutta, vaikka livestreamauksia ei välttämättä niin paljon löytyisikään. Esimerkiksi Suomen Palloliitto on luonut YouTube-kanavan, jossa on esitelty jalkapallomaajoukkueidemme pelaajia. Kanavalla on päästy myös kurkistamaan kulissien taakse. Lisäksi sisältönä on esimerkiksi treenivinkkejä ja muunlaista jalkapallo- ja futsalsisältöä.
Suomen Palloliitosta on sanottu, että se ja maajoukkueet haluavat olla siellä, missä ihmiset kuluttavat muutenkin videosisältöjä.
Tulevaisuuden näkymät
Vaikka YouTube on ollut jo noin 15 vuoden ajan netissä, vaikuttaa ettei siitä ole vieläkään osattu ottaa kaikkea irti. Toki esimerkiksi suomalaisten joukkueiden otteluiden livestreamauksia näkee siellä, mutta silloin, jos joku harrastaja on päättänyt kuvata ne. Yksi syy siihen, ettei streamauksia näe enempää YouTubessa lienee se, että varsinkin arvokisojen ja liigojen otteluissa pyörivät niin kovat rahat, ettei niitä suostuta jakamaan ihmisille ilmaiseksi.
Toivottavasti lähitulevaisuudessa rahan tekeminen jalkapallolla muuttaa muotoaan. Esimerkiksi jo nyt YouTubessa näytetään mainoksia, joista kanavat saavat kohtuullisen hyvät tulot. Ehkä vielä joskus arvokisat ovat hyvällä laadulla YouTubessa katsottavana muutamien mainosten näyttämistä vastaan. Tässä todennäköisesti hyötyisivät kaikki. Ai niin, paitsi ne isot mediakonsernit, jotka taistelevat muutosta vastaan.
On kuitenkin luultavaa, että niidenkin on pakon edessä pakko nöyrtyä, jonka jälkeen ne huomaavat tällaisessa suuret mahdollisuudet.