Jalkapallon historia Suomessa

[ivcs]
Type: article
Parent page: Jalkapallo-osio
[/ivcs]

Maailmanlaajuisesti jalkapalloa on pelattu iät ja ajat, mutta milloin ja miten laji saapui Suomeen ja miten sen harrastustoiminta kehittyi maassamme lajin ottaessa Suomessa ensiaskeleitaan? Paneudumme tähän teemaan tässä artikkelissa.

Merimiehet toivat jalkapallon Suomeen

Merimiehet olivat merkittävässä asemassa jalkapallon Suomen valloituksessa, joka tapahtui 1890-luvulla. Merimiesten ohella myös sellaiset suomalaiset, jotka olivat tutustuneet lajiin ulkomailla, olivat avainasemassa jalkapallon juurtumisessa Suomeen. Viktor Heikel, Helsingin yliopistossa toiminut liikunnanopettaja, esitteli jalkapallon säännöt Hufvudstadsbladet-lehdessä jo vuonna 1870 ja jalkapalloa tiedetään pelatun ainakin Vaasan, Viipurin, Sortavalan sekä Turun alueilla jo ennen 1900-luvun alkua. Tietysti tuolloin pelaaminen oli vielä harrastepohjaista. Turussa laivanveistämö Crichton teki aloitteen pelin pelaamiseen vuonna 1890. Veistämön omistajat olivat englantilaisia, joten he tunsivat lajin ennestään. Tämän jälkeen, vuonna 1898, myös Turun suomalainen klassillinen lyseo teki aloitteen jalkapallon pelaamisen suuntaan. Pelin alkuvaiheissa Suomessa sitä harrastettiin tyypillisesti opiskelijoiden sekä koululaisten keskuudessa.

Kuinka jalkapalloturnaukset ja -kilpailut saivat Suomessa alkunsa?

Kun jalkapallosta alkoi tulla entistä suositumpaa, alettiin sen piirissä järjestää myös turnauksia sekä SM-kilpailuita. Helsingissä jalkapalloa alettiin harrastaa 1900-luvun alkupuolella ja se löi itsensä läpi helsinkiläisten sydämissä 1906. Tuolloin kaupungissa järjestettiin ensimmäistä kertaa merkittävänä pidettävä jalkapalloturnaus. Turnaukseen osallistui kuusi joukkuetta, jotka edustivat Helsingin ja Turun oppilaitoksia. Vuonna 1907 perustettiin Suomen palloliitto. Ensimmäiset cup-muotoiset SM-kisat järjestettiin vuonna 1908. Kilpailuihin osallistui viisi joukkuetta ja sen voitti Unitas.

Miten Suomen jalkapallomaajoukkue sai alkunsa?

Suomi osallistui ensimmäiseen maaotteluunsa jalkapallossa 22.10. vuonna 1911. Tällöin se koki tappion Ruotsille pistein 2 – 5. Suomi osallistui, vaikka kuului vielä Venäjään. Tukholman olympialaisissa vuonna 1912 Suomi yllätti ja sijoittui 4. sijalle. Se pystyi jopa voittamaan sekä Italian että Venäjän joukkueet.

Itsenäisenä Suomena maaotteluun osallistuttiin ensimmäistä kertaa vuonna 1919, jolloin vastassa oli jälleen Ruotsi. Ensimmäistä kertaa Suomi pystyi voittamaan Ruotsin 1920. Tuolloin pelattiin kotikentällä ja Suomi voitti 1-0. 1920-luvulla Suomen maajoukkueen menestyminen alkoi hiipua. Osittain tämä johtui siitä, että kotimaassa järjestettiin kovin vähän pelejä, eivätkä joukkueet saaneet näin riittävää turnauskokemusta. Suomessa alettiin puhua jopa maan jalkapallon synkästä taivaasta.